
Treading the GST Path XLVIII 

GST virus infests Columbia Hospitals.  

(G. Natarajan, Advocate, Swamy Associates) 

 

Every other decision of the Authority for Advance Ruling comes as a bombshell 

and the recent one in Columbia Asia Hospitals Pvt Ltd – 2018-TIOL-113-AAR-GST 

is no exception.  The tremors caused by this bomb would be felt severely for a 

long time to come.  

Just to recapitulate, different units of a same entity functioning in different States 

are treated as “distinct persons” under the GST law and supply of goods or services 

or both between such “distinct persons”, even if made without consideration are 

treated as supply, as per Schedule I of the CGST Act.   

It is quite common that multi locational units would have a Corporate office in 

some State. The Corporate office is common for all the units and caters to the 

requirements of all units situated in different States. If each unit is treated as a 

separate cost centre, to evaluate their performance, the corporate office expenses 

are apportioned to all units, to ascertain the correct profit of each unit. This is only 

for internal control purposes and since the entity remains as one, final accounts 

are prepared commonly for the entity.  

The first issue is whether when such cost sharing is done between the different 

units of the same entity, does it amount to supply of any service by the Corporate 

office to every unit. For example, can it be said that the premises of the corporate 

office is allowed to be utilised for the purposes of all units and hence the corporate 

has provided the building for use by all the units, which is deemed as a supply as 

per Schedule I?  

In Columbia Hospital case, the applicant has accepted it to be a supply and paying 

GST.  

But let us examine whether the same is correct.   

It may be noted that the legal fiction of treating different units of an entity situated 

in different States as distinct persons is only for the purpose of GST law and the 

fact remains that all such units form part of the same entity. Such a deeming 

fiction was necessitated, so that the Input tax Credit (ITC) chain is maintained.  

Otherwise, stock transfers between different units would not be liable to GST (as 

it would not amount to supply normally, in the absence of any consideration) and 

the ITC chain would be broken.   

It may be noted that the concept of “Input Service Distributor” under the erstwhile 

Cenvat Credit Rules, 2004 are contained in the GST law also and the term is 

defined in Section 2 (51) of the Act, as  

 

 



“Input Service Distributor” means an office of the supplier of goods or 

services or both which receives tax invoices issued under section 31 towards 

the receipt of input services and issues a prescribed document for the 

purposes of distributing the credit of central tax, State tax, integrated tax 

or Union territory tax paid on the said services to a supplier of taxable goods 

or services or both having the same Permanent Account Number as that of 

the said office. 

If the corporate office is situated in a rented premises and the owner of the 

building is charging GST on the corporate office, the said corporate office can 

obtain registration as an “Input Service Distributor” and distribute such credit to 

all its units. Same is the case with all common services received by the Corporate 

office, the GST paid on which can thus be distributed.  If the deeming fiction of 

“distinct person” is applied here and if a view is taken that in turn the Corporate 

office is supplying such services to its units, then the very concept of Input Service 

Distributor would become redundant.  The corporate office would avail ITC of the 

GST charged by various service providers and in turn raise GST invoices on all its 

units and there is no requirement of distributing such credit through Input Service 

Distributor.  Harmonious construction of a statute, without rendering any part of 

it as redundant and by resolving the conflict between different provisions in the 

statute is one of the basic principle of interpretation of statutes.   

Further, it may be noted that if a manufacturing unit in Tamil Nadu is stock 

transferring its goods to its Bangalore Depot, there is a supply of such goods by 

Tamil Nadu unit to Karnataka Unit, albeit without consideration and by virtue of 

schedule I, it would become a supply.  But when corporate incurs various expenses 

and apportions them to various units being different cost centres, there is no 

supply of any service by the corporate office to the units. When corporate office 

rent is apportioned to all units, it cannot be presumed that the corporate has sub 

let its premises to the units. Similarly when auditing and legal expenses incurred 

by corporate office are apportioned to different units, it cannot be presumed that 

the corporate office has provided such legal and auditing services to all its units.    

These services are received by the corporate office, for the benefit of the entire 

entity. The deeming fiction in GST law is only to the extent of treading different 

units of an entity in different States as distinct persons and there is no deeming 

fiction to presume existence of supply of any services among the units or between 

the Corporate office and its units, when cost sharing is done. Hence, it is sincerely 

felt that treating the cost sharing as a supply is not intended in GST law.  

Even when no such cost sharing is done and the accounts are maintained for the 

entity as a whole, if the view taken by the AAR is applied, it can be said that the 

corporate office is providing various services to its various units and valuation of 

such supplies and payment of GST thereon would become a cumbersome 

compliance.   

The issue before the Authority for Advance Ruling was when the employees 

working in the Corporate office are working for the benefit of units of an entity, 

can it be said that the corporate office is supplying various services through its 

employees to its different units, attracting the vice of schedule I?  



It is also relevant to note that as per Schedule III of the CGST Act, services 

provided by employees to employers are not treated as supply.  But, the AAR has 

observed that since the employees of Corporate Office are not employees of other 

units, which are distinct persons, when Corporate office employees works for the 

Units, there is supply of service by Corporate office to its units, attracting GST.   

It may again be recalled that the legal fiction if “distinct person” is only for GST 

law and otherwise, the Corporate office and its different units are part of the same 

entity.  It is the duty of the employees working in Corporate office to work for the 

entire entity. They work only for the Corporate office and the nature of work in 

Corporate office is of common importance for the entity as a whole. When the 

employee cost is thus apportioned between all units to determine their 

profitability, it remains only as a cost sharing and there is no discernible supply of 

any service by Corporate office to its units. Even otherwise, while deciding whether 

the employees are employees of Corporate office are also employees of its units, 

such a question should not be influenced by the deeming fiction of “distinct person” 

under GST law. Thus even it is held that the employees of Corporate office are 

working for its units, the employer employee relationship is present between the 

units and the Corporate office employees also and hence as per Schedule III there 

is no supply of service by such employees to the different units.  

The above ruling of the AAR is sure to create ripples throughout the country.  The 

next question is about the valuation of such supplies.  If the receiving unit is 

entitled for full ITC, there may not be any problem of valuation, as per second 

proviso under Rule 28 of the CGST Rules. But if the receiving unit is not entitled 

for any ITC (Being not engaged in any taxable supply) or engaged in both taxable 

supply and exempt supply the valuation of services supplied by Corporate Office 

to the units would also become a complex exercise.    
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